Vinkkejä
Vinkki 1.
Valitse kasvupaikka huolella
Varmista että puusi kasvatuspaikka on sille sopiva - sellainen jossa se saa aloitusohjeiden mukaista valoa ja lämpöä. Yleisohjeena voi sanoa että vältä sellaisia paikkoja jossa ruukun alla on suoraan lämpöpatteri tai lattialämmitys. Ne kuivattavat helposti juuret ja se jos jokin voi olla kohtalokasta puullesi.
Jos kuitenkin valon suhteen paras paikka puullesi on lämmönlähteen, esimerkiksi lattialämmityksen päällä, nosta ruukkua jollain ritilällä, tasolla tms ylös siten että se on irti lämpimästä pinnasta.
Vinkki 2.
Kastele sopivasti
Jokainen puulaji on yksilöllinen, ja niin on myös niiden vedentarve. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle puulle. Vältä ali- tai ylikastelua sillä ne ovat yleisin syy sille että puu voi huonosti. Mikäli puusi nuupahtaa, kokeile muutosta kastelun määrässä ja tiheydessä. Opitte yhdessä mikä toimii ja mikä ei. Yksi yleissääntö pätee kuitenkin kaikille puille - juuria ei ikinä saa päästää kuivumaan kokonaan sillä siitä ei puu selviydy.
Varsinkin sitruuna- ja oliivipuut rakastavat vesipullolla sumuttelua, ja jos viitsit vielä käyttää niitä välillä (1 krt/kk) suihkussa, ne kiittävät vankistumalla ja pörhistymällä.
Vinkki 3.
Valo on tosi tärkeää
Jos vesi on elämän perusedellytys, toinen on valo. Puulajeilla on erillaisia vaatimuksia valon määrän suhteen. Lokakuusta maaliskuuhun suosittelemme käyttämään yksinkertaista kasvilamppua (paitsi aitoviikunalle joka talvehtii hämärässä). Takaamme että puusi rakastuu kasvilamppuun ja näet tuloksen sen hyvinvoinnissa nopeasti. Kasvilampuksi käy erinomaisesti vaikka Airamin 10W Led-kasvilamppu. Ainakin meidän omat puut pitävät niistä kovasti!
Kasvilampun voit asettaa mihin tahansa lamppuun jossa on E27 kanta (se ihan tavallinen). Parasta on jos pystyt laittamaan lampun puun yläpuolelle - jätä vähintään 30 senttiä väliä lampun ja puun latvan väliin. Mikäli joudut asentamaan lampun puun sivuun, kääntele ruukkua tasaisin väliajoin jotta puu saa valoa joka puolelle. Anna kasvilampulla valoa 6-10 tuntia päivässä. Sammuta valo yöksi, sillä silloin puut nukkuvat.
Vinkki 4.
Säännöllinen lannoitus = iloinen puu
Multaa pitää lannoittaa tasaisin väliajoin, sillä muuten se köyhtyy eikä puu saa enään tarvitsemiaan ravinteita. Pakkauksen mukana tulevassa ohjeessa on neuvot puullesi sopivasta lannoituksesta.
Kohtuus on lannoituksessa tärkeää - jos lannoitat liikaa voi multa väkevöityä ja silloin puun veden saanti mullasta vaikeutuu. Tämän huomaa yleensä siitä että lehden tai neulasten kärjet muuttuvat ruskeiksi.
Vinkki 5.
Kun tila käy ahtaaksi, on aika muuttaa suurempaan
Kun puusi on kasvanut vankaksi pikku taimeksi, lajista riippuen 5 - 25 sentin korkuiseksi, on aika koulia se, eli siirtää isompaan ruukkuun.
1. Varmista että uuden ruukun pohjassa on reikä josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Peitä reikä paperilla, kahvinkeittimen suodatinpaperi käy mainiosti.
2. Laita uuden astian pohjalle reilu kerros ruukkusoraa. Lisää seuraavaksi ohut kerros puullesi sopivaa multaa.
3. Siirrä idätysruukku sellaisenaan suurempaan ruukkuun. Lisää multa.
4. Laita ruukun alle aluslautanen, kastele ja nosta kasvupaikalle. Valmista tuli!